Skip to Menu Skip to Search Ota meihin yhteyttä Finland Nettisivut ja kieliversiot Skip to Content

Jesus Ocampo

Business Assurance Manager

Lagos, Nigeria

"Muistan yhä selvästi, millaisia haasteita kohtasin työssäni SGS:llä 20 vuotta sitten, jolloin aloitin tietojenkäsittelijänä. Aloitin työt perustason tehtävissä Manilan toimipaikan talousosastolla (joka tunnetaan nykyään Governments and Institutions Services -yksikkönä), minkä jälkeen etenin urallani ja lopulta päädyin työskentelemään ulkomailla. Voin vakuuttaa, että jokainen voi menestyä aikaan, ikään tai paikkaan katsomatta oikean tilaisuuden tullen. On vain tehtävä kovasti töitä ja uskoa omiin kykyihinsä.

Omalla kohdallani kaikki alkoi, kun sain tammikuussa siirron Lagosiin, Nigeriaan. Kyseessä oli alunperin kuuden kuukauden komennus, jonka tarkoituksena oli GIS:n liiketoimintapalvelujen kehittäminen. Muutto ulkomaille vaati paljon totuttelua ja merkitsi suuria muutoksia elämässäni. Keskityin kuitenkin uuteen tehtävääni täysillä ja suhtauduin uusiin jokapäiväisiin haasteisiini positiivisesti odottaen tulevia uusia mahdollisuuksia. Hankin mahdollisimman paljon tietoa uudesta työstä, maasta, kielestä, ihmisistä ja kulttuurista tutustumalla paikallisiin ihmisiin ja kaupunkiin ja maan muihin osiin. Kaikki on hyvin erilaista verrattuna kotimaahani, mutta oman mukavuusalueensa ulkopuolelle meneminen voi olla upea ja palkitseva kokemus.

Vaikka työskentely ulkomailla on yleensä erittäin hyödyllistä, uuteen asuinmaahan sopeutuminen tuo mukanaan myös monia haasteita. Työskentely ulkomailla ja paikallisten sekä eri kulttuureista tulevien ihmisten tapaaminen aiheuttaa usein kulttuurishokin (sekä toisen kroonisen vaivan, koti-ikävän). Tämä on tuttu kokemus kaikille ulkomailla työskenteleville ja matkailijoille, enkä minäkään ollut poikkeus. Mutta mielestäni kaikki on suhteellista. Helpointa on hyväksyä asiat, joita ei voi muuttaa, eikä hukata energiaansa ärsyyntymällä turhista pikkuasioista. Tärkeintä on ottaa kaikki irti uusista kokemuksista.

Olen matkustellut usein ja oleskellut lyhyitä aikoja ulkomailla sekä vieraillut muissa SGS:n toimistoissa, mutta tämä on ensimmäinen kestoltaan pidempi ulkomaan työkokemukseni, jonka myötä olen päässyt tutustumaan tähän öljyvaroiltaan vauraaseen maahan ('Johnnie just come'). Samalla olen saanut kokea, millaista on olla "uusi valkoinen mies", kuten meitä yleisesti kutsutaan täällä Nigeriassa.

Asun Lagosissa, joka on yksi Länsi-Afrikan tiheimmin asutuista kaupungeista. Kaupungin elämäntapa ei ole ehkä yhtä kansainvälinen kuin Isossa-Britanniassa, Hongkongissa tai New Yorkissa, mutta sillä on oma ainutlaatuinen viehätyksensä.

Autolla ajo Lagosissa on kokonaan oma taitolajinsa! Kuvailisin sitä kontrolloiduksi kaaokseksi. Oli hämmästyttävää nähdä, miten lähellä toisiaan autot, tokombot (paikallisbussit) ja skootterit (okadast) ajavat törmäämättä kuitenkaan toisiinsa. Kerran työtoverini veivät minut Naija-ravintolaan, jossa oli tarjolla amalaa, paikalliseen tapaan valmistettua jamssia, nkobia, fufua, moi-moita, suya-lihaa, egusia ja pippurikeittoa (erittäin yleinen ja tulinen nigerialainen ruokalaji) oluen kera. Lisäksi maistelimme Chapman-nimistä juomaa (hedelmäinen virvoitusjuoma, joka valmistetaan Spritesta, appelsiinilimonadista, Angostura-katkerosta ja mustaherukkamehutiivisteestä kuunnellen samalla paikallisten artistien P Squaren ja Wande Coalin musiikkia.

Olen ollut Lagosissa nyt kolme vuotta ja pian olen lähdössä toiselle kansainväliselle komennukselle. Suurimman vaikutuksen minuun on tehnyt se, miten sydämellisesti minut toivotettiin tervetulleeksi, kun saavuin ensimmäistä kertaa Lagosiin. Siitä hetkestä lähtien olen tuntenut itseni koko ajan aidosti tervetulleeksi."
heinäkuu 2011

 

Trevor Harden

Scanners Manager

Port Harcourt, Nigeria

"Nuorena en osannut arvatakaan, että työskentelisin jonain päivänä ulkomailla. Useimpien ihmisten tavoin halusin matkustella ja nähdä uusia paikkoja, mutta itse asiassa ajatus elämästä uudessa kulttuurissa oli aluksi lähes pelottava. Myöhemmin se on kuitenkin osoittautunut yhdeksi elämäni parhaista päätöksistä.

Ulkomailla työskentely on tarjonnut paljon kokemuksia ja tuonut mukanaan kokonaan uuden elämänasenteen. Työskenteleminen ja eläminen eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa on osoittanut, että se, mitä itse pidän normaalina, voi poiketa täysin muiden normaaleiksi katsomista asioista. Oma tapani lähestyä ongelmia voi poiketa täysin muiden ihmisten ongelmanratkaisutavoista. Tutustuttuani erilaisiin toimintatapoihin käytännössä olen pystynyt mukauttamaan ja kehittämään omia näkemyksiäni ja elämäntapaani kokonaisuudessaan.

Jokaisella maalla ja kulttuurilla on omat ainutlaatuiset eronsa ja etunsa. Olen syntynyt ja kasvanut Englannissa ja rakastan edelleen kotimaatani, mutta nähtyäni maailmaa olen tajunnut, miten paljon annettavaa muilla mailla on.

Ulkomailla työskentelyyn liittyy myös joitakin ongelmia, erityisesti nyt kun olen naimisissa ja minulla on tytär. Tarjolla on kuitenkin hyvät palvelut, ja tyttäremme kouluasioiden järjestyttyä voimme elää hyvää elämää kotimaatamme paljon miellyttävämmässä ilmastossa. Koska SGS kustantaa monia palveluita, meille jää myös enemmän rahaa säästöön kuin jos työskentelisin kotimaassa.

Olen saanut työskennellä urani aikana viidessä eri maassa ja kolmessa eri maanosassa sekä viettänyt lyhyempiä aikoja monissa muissa maissa. Odotan innolla muuttoa uuteen maahan ja sen mukanaan tuomia uusia haasteita vuonna 2012 tai 2013."
heinäkuu 2011

 

Andrei Koval

Sopimuspäällikkö (Contract Manager)

Kiina

"Työskenneltyäni kolme vuotta monille ulkomaantyöntekijöille löysin 1996 itseni yhtäkkiä samankaltaisesta tilanteesta, kun sain ylennyksen ja lähdin Ukrainasta Kiinaan. Silloin en uskonut, että kaksi maailmaa voisi olla kauempana toisistaan.

Ulkomaantyöntekijä on kallis menoerä ja joutuu tekemään paljon työtä lunastaakseen paikkansa. Se ei onnistu, jos ei tunne ympäristöään. Uudessa maassa täytyy omaksua nopeasti kuinka hymyillä, kuinka puhua, kuinka kuunnella, kävellä, ajaa, syödä, tehdä arvioita ja lisäksi paljon muuta. Ennen kaikkea täytyy oppia hyväksymään, että ihmiset ovat erilaisia. Ja täytyy oppia nopeasti, muuten ei pärjää.

Se on vähän kuin olisi kuuluisa ihminen. Uutiset sinusta leviävät kulovalkean tavoin ja satojen kilometrien päässä olevat kollegasi tietävät jokaisen liikkeesi. Sinun odotetaan jakavan kokemuksiasi maailmasta työntekijöiden kanssa, jotka haluavat tietää, kuinka ankara talvi voi Siperiassa olla tai mitä ihmiset syövät lounaaksi siellä.

Mutta ennen kaikkea ulkomailla pitää työskennellä! Ulkomaantyöntekijät ovat kuin vitamiineja – välttämättömiä, jotta kaikki toimii parhaalla mahdollisella tavalla. Heidät saatetaan unohtaa (ja loppujen lopuksi näin käy), mutta jos he tekevät sen, mitä heiltä odotettiin, he jättävät jälkeensä täysin kansainvälistä tasoa olevat toimintatavat.

Kaiken kaikkiaan tämä tarjoaa mielenkiintoisen tilaisuuden, jotka vain harvat haluavat vaihtaa takaisin aikaisempaan arkielämäänsä."
heinäkuu 2011

 

Rob Parrish

Varapresidentti

Fairfield, NJ, USA

"Aloitin SGS:n teollisuusyksikössä ainetta rikkomattoman testauksen teknikkona Australiassa syyskuussa 1986 ja asuin seuraavat kolme vuotta Karrathassa, Länsi-Australiassa. Siirryin yrityksen säteilyturvallisuudesta vastaavaksi virkailijaksi (Radiation Safety Officer) ja tein hyödyketarkastuksia alueella. Kun LNG-jalostamo Karrathassa oli valmis, palasin Perthiin Länsi-Australian aluetarkastajaksi (Regional Qualitest Supervisor for Western Australia).

Vuonna 1991 siirryin Adelaideen, Etelä-Australiaan, jossa toimin vanhempana röntgenkuvaajana (Senior Radiographer) tai teollisuuden sopimustarkastajana (Contracts Supervisor for Industry). Minulle annettiin mahdollisuus aloittaa koulutus öljy-, kaasu-, kemikaali-, mineraali- ja maatalousalalle ja siirtyä Etelä-Australian julkisen sektorin järjestelypäälliköksi (South Australia Coordinator for the Government and Institutions business). Tässä vaiheessa SGS tarjosi minulle tilaisuutta suorittaa hallinnon alan tutkinto paikallisessa teknisen alan instituutissa. Tavoitteeni oli valmistua tekniseksi valvojaksi (EIS), jonka vastuualueeseen kuuluivat kaikki NDT-testaukset, kuluttaja- ja teollisuuspalvelutoiminnot Etelä-Australiassa ja Pohjois-territoriossa.

Vuonna 1993 käynnistin SGS:n kansainvälisen sertifiointipalvelutoiminnan Etelä-Australiassa ja sain osavaltiossa lisää vastuuta yleisen hallinnon alalla. Vuonna 1995 minut nimitettiin yksikön johtajaksi (Business Manager) Etelä-Australian julkisen sektorin elintarviketarkastuspalveluun sekä yrityksemme sertifiointipalveluun. Vuonna 1996 minut nimitettiin Etelä-Australian kaikkien toimialojen liiketoimintajohtajaksi (Business Manager).

Vuonna 1997 SGS tarjosi minulle varatoimitusjohtajan (Deputy General Director) /liiketoimintajohtajan (Business Manager) asemaa Vietnamissa CTS- ja GIS-yksiköissä sekä teollisuusyksikössä. 2004 minut nimitettiin Vietnamin yksikön toimitusjohtajaksi (Managing Director) ja lisäksi minut valittiin CTS Global Food -yksikön varatoimitusjohtajaksi (Vice President).

Vietin kahdeksan vuotta Vietnamissa ja ne olivat elämäni parhaat kahdeksan vuotta. Sain uuden haasteen vuonna 2005 ja se vei minut toimitusjohtajaksi Indonesiaan (Managing Director) johtamaan SGS:n Indonesian toimintaa. Vuoden 2008 lopulla SGS pyysi minua siirtymään Yhdysvaltoihin ja ottamaan vastaan haasteen CTS Global Food -yksikön varatoimitusjohtajana (Vice President). Tällä hetkellä olen edelleenkin samassa paikassa ja teen samaa työtä.

Minun täytyy todeta, että SGS:n tarjoamat tilaisuudet ovat olleet niin ammatillisella kuin henkilökohtaisellakin tasolla merkittäviä. SGS on järjestänyt minulle valmennusta ja ulkoista kehitystä, jopa tilaisuuden käydä "Leading for Performance and Growth" -lyhytkurssin sveitsiläisessä johtajakoulutusinstituutissa (International Institute for Management Development). SGS ei ole ainoastaan tukenut minua, vaan myös rohkaissut minua kehittymään. Pidän itseäni erittäin onnekkaana, että olen saanut viettää melkein 25 vuotta SGS:n palveluksessa lukuisissa työtehtävissä useissa eri maissa, enkä vaihtaisi tätä kokemusta mihinkään."
heinäkuu 2011