Skip to Menu Skip to Search Ota meihin yhteyttä Finland Nettisivut ja kieliversiot Skip to Content

Valaisinstandardista IEC 60598-1 on juuri julkaistu sen kahdeksas painos. Standardi IEC 60598-1 määrittelee valaisimien turvallisuusvaatimukset ja sitä sovelletaan kaikkiin enintään 1 000 V verkkojännitteeseen liitettäviin sähköisiä valonlähteitä sisältäviin valaisimiin. Eri tyyppisille valasisimelle on olemassa lisäksi tarkentavat vaatimukset, jotka määritellään standardin IEC 60598-2 osissa.

Tyypillisiä standardin määrittelemiä turvallisuusvaatimuksia ovat mm:

  • turvallisuusvälit ja eristykset vaarallisten jännitteisten osien  ja kosketeltavien osien välillä
  • mekaaninen kestävyys
  • materiaalien palonkestävyys
  • valaisimen lämpeneminen normaalikäytössä sekä vikatapaustilanteissa
  • käyttökestävyys
  • merkintä– ja asennusohjevaatimukset

Uusia muutoksia

Uusi painos huomioi paremmin LED-tekniikan tuomat muutokset ja vaikuttaa täten erityisesti kaikkien LED-valaisimien turvallisuus- ja merkintävaatimuksiin. Merkittävimmät muutokset keskittyvät LED-moduulien eristysvaatimuksiin ja tuovat muutoksia turvallisuusväleihin vaarallisten jännitteisten osien  ja kosketeltavien osien välillä. Muutokset koskevat sekä sisä- että ulkokäytön valaisimia.

Käyttöönoton aikataulu

Kun eurooppalainen EN standardi uudesta valaisinstandardista julkaistaan (perustuen standardin IEC 60598-1 kahdeksanteen painokseen), siirtymäaika uuden standardin käyttöönotolle on 36 kuukautta, johon mennessä kaikki markkinoille saatettavat (ja CE-merkityt) valaisimet tulee olla uuden standardin vaatimusten mukaisia. Tarjoamme kuitenkin jo nyt mahdollisuuden testauttaa tuotteet näiden uusien tarkentuneiden vaatimusten mukaan. Tällä tavalla valmistaja (tai vastuullinen maahantuoja) voi varmistaa tuotteiden vaatimustenmukaisuuden ennen siirtymäajan umpeutumista.

SGS Akatemia järjestää syksyllä valaisinseminaarin, jossa käsitellään valaisinstandardin muutoksia tarkemmin. Lisätietoa tästä ja muista SGS Akatemian seminaareista saat koulutuskoordinaattoriltamme Petra Tihiseltä.

SGS Fimkon palvelut valaisinalueella

SGS Fimko tarjoaa nopeat ja kustannustehokkaat testauspalvelut valaisinstandardin uudistuvien turvallisuusvaatimusten mukaisesti akkreditoituna testauslaboratoriona sekä asiantuntijapalvelua valaisimien vaatimuksiin liittyen. Lisäksi palveluihimme kuuluu lamppujen ja valaisimien EMC-, EMF-, suorituskyky- ja valoteknilliset testaukset (mm. energiatehokkuus, valovirta ja valonjakomittaukset) sekä eri sertifiointivaihtoehtoja eri markkina-alueille maailmanlaajuisesti.

Lisätietoja palveluistamme antavat:

Tiimipäällikkö Pasi Orreveteläinen (valaistustekniikka)
puh. 09 6963 333

Tuoteryhmäpäällikkö Kari Vesterinen (teollisuus- ja kodintekniikan laitteet)
puh. 09 6963 418

Tuoteryhmäpäällikkö Petri Lehtinen (EMC ja RF)
puh. 09 6963 240

Koulutuskoordinaattori Petra Tihinen (SGS Akatemia)
puh. 09 6963 242