Skip to Menu Skip to Search Ota meihin yhteyttä Finland Nettisivut ja kieliversiot Skip to Content

Euroopan Unioni on virallisesti kieltänyt homeenestoaineena käytetyn dimetyylifumaraatin (DMF) käytön kuluttajatuotteissa, kuten jalkineissa nahkaisissa huonekaluissa ja pehmeissä leluissa. Toukokuusta 2009 alkaen EU:n jäsenvaltioiden tulee varmistaa, että dimetyylifumaraattia sisältäviä tuotteita ei päädy markkinoille, markkinoilla olevat tuotteet poistetaan ja jo kuluttajille toimitetut tuotteet palautetaan. Jäsenvaltioiden on myös varmistettava, että kuluttajat saavat riittävästi tietoa kyseisten tuotteiden aiheuttamasta vaarasta.
Yleisimmin dimetyylifumaraattia käytetään suojaamaan nahkahuonekaluja ja jalkineita homeelta kosteassa ilmastossa tapahtuvan kuljetuksen ja varastoinnin aikana. Dimetyylifumaraatti pakataan yleensä pieniin pusseihin, jotka kiinnitetään huonekalujen sisään tai laitetaan kenkälaatikoihin. Pusseista haihtuu ja imeytyy tuotteisiin ainetta, joka suojaa tuotetta homehtumiselta. Aine vaikuttaa myös kuluttajiin, jotka ovat kosketuksissa tuotteisiin, aiheuttaen pahoja iho-oireita kuten kutinaa, ärsytystä, punoitusta ja kuumoitusta, joissakin tapauksissa myös hengitysvaikeuksia.
Dimetyylifumaraattia koskeva lainsäädäntö Komission päätös 2009/251/EY velvoittaa jäsenvaltiot varmistamaan, että dimetyylifumaraattia sisältäviä tuotteita ei saateta markkinoille eikä aseteta saataville markkinoilla. Päätöstä sovelletaan 15.3.2010 alkaen. Valtioneuvoston asetus 251/2009 kieltää dimetyylifumaraattia sisältävien kulutustavaroiden markkinoille saattamisen Suomessa. Asetus on astunut voimaan 27.4.2009. Terveydelle vaarallista dimetyylifumaraattia (homeenestoainetta) sisältäviä kulutustavaroita ei 1.5.2009 jälkeen ole saanut myydä tai tuoda markkinoille Euroopassa. Dimetyylifumaraatti kulutustavaroissa
Vuoden 2006 lopussa tuli esille ns. myrkkytuoli-ihottumia Suomessa. Eri huonekaluliikkeissä vuosina 2006–2007 myydyt kiinalaisvalmisteiset lepotuolit, aiheuttivat Suomessa yli 60 käyttäjälle pahaa ihottumaa. Suomalainen lääkäri Tapio Rantanen tutki ja selvitti näitä tapauksia. Selvisi, että lepotuolien valmistusprosessissa käytetty dimetyylifumaraatti aiheutti nämä ihottumat. Tapio Rantasen tutkimusraportti asiasta julkaistiin arvostetussa British Journal of Dermatology -lehdessä. Kuluttajavirasto kehotti helmikuussa 2007 huoneliikkeitä vetämään pois markkinoilta kyseiset tuotteet. Vuosien 2006 ja 2008 välillä sattui useita vastaavia tapauksia myös Britanniassa.
Ranskassa löydettiin marraskuussa 2008 useista naisten saappaista sekä jalkineiden laatikoista ihottumaa aiheuttavaa dimetyylifumaraattia. Tuotteet vedettiin myynnistä Ranskan kuluttajaviraston ilmoituksen mukaisesti. Aineen tiedetään aiheuttaneen terveyshaittoja Suomessa, Ranskassa, Puolassa, Ruotsissa, Iso-Britanniassa ja Espanjassa.
Heinäkuuhun 2009 mennessä RAPEX:ssa (Rapid alert system for dangerous products) on ilmoitettu 76 tuotetta, jotka sisältävät dimetyylifumaraattia. Näistä suurin osa on ollut kenkiä, mutta listalla on myös huonekaluja ja ratsastuskypärä.
SGS:n palvelut Testaamme tuotteista ja pakkauksista dimetyylifumaraattipitoisuuden Kotkassa sijaitsevassa uudessa kemian multilaboratoriossamme. Tarkastajamme ja asiantuntijamme voivat varmistaa että tavarat ja niiden pakkaukset eivät sisällä kiellettyjä aineita ja koordinoivat näytteen lähetyksen testauslaboratorioon. Tarjoamme laajan valikoiman haitallisten aineiden analyysejä kulutustavaroille. Asiantuntijamme vastaavat mielellään kysymyksiinne, jotka koskevat kulutustavaroiden vaatimuksia sekä tuotteiden laatua ja turvallisuutta. Olemme tukenanne vaatimusten selvitysprosesseissa sekä tuotekehitykseen ja laadunseurantaan liittyvissä testauksissa. Annamme mielellämme lisätietoja asiasta:
Anja Merenkivi, puh. 09-6963 667
Asta Tissari, puh. 09-6963 665
Merja Portaankorva, puh. 09-6963 662
SähköpostiSGS Inspection Services Oy
PL 128, FI-00211 Helsinki, Finland
Puh. (09) 696 3701
Fax. (09) 692 4673
SähköpostiosoiteSGS FinlandSGS-ryhmä on maailman johtava tarkastus-, verifiointi, testaus- ja sertifiointiyritys. Vuonna 1878 perustettu SGS tunnetaan laadun ja lahjomattomuuden kansainvälisenä esikuvana. SGS:n palveluksessa on yli 56,000 henkilöä ja ryhmä koostuu yli 1,000 toimistosta ja laboratoriosta ympäri maailmaa.