Skip to Menu Skip to Search Ota meihin yhteyttä Finland Nettisivut ja kieliversiot Skip to Content

Saksalainen komitea AtAV päätti ottaa käyttöön GS-sertifioinnissa pakollisen PAH–testauksen saksalaisen akkreditointielimen ZLS asiakirjan ZEK 01-08 perusteella.
Saksalainen komitea AtAV (Ausschuss für technische Arbeitsmittel und Verbraucherprodukte – tekniset työkalut ja kuluttajatuotteet) päätti ottaa käyttöön GS-sertifioinnissa pakollisen PAH–testauksen (Polysykliset Aromaattiset Hiilivedyt) saksalaisen akkreditointielimen ZLS asiakirjan ZEK 01-08 perusteella. Tämän mukaan GS-sertifiointielinten on otettava käyttöön uusi testausvaatimus 1.4.2008 alkaen. Vaatimus koskee myös olemassa olevia SGS GS-sertifiointeja.
Mm. Saksassa on tapahtunut viime vuosina kaksi tuotteiden takaisinvetoa PAH-testauksen ollessa vielä vapaaehtoinen GS-sertifioinnissa. PAH-vaatimuksella halutaan varmistaan tuotteiden GS-merkkiä lainsäädännön tavoitteen täyttyminen kaikissa GS-sertifioiduissa tuotteissa. PAH-yhdisteitä on löytynyt mm. tasohiomakoneen johdosta, kuoresta ja kädensijasta. PAH-yhdisteitä on myös löytynyt vasaran muovisesta kädensijasta.
Testausvaatimus
GS-sertifiointia varten vaaditaan PAH-testaus vähintään seuraaville materiaalille ja komponenteille. Ainoastaan akkreditoitun analyysilaboratorion analyysiraportti hyväksytään sertifioinnin perustaksi. Myös selitys analyysimenetelmästä tarvitaan kuten myös viitestandardimenetelmä, uuttomenetelmä, analyyttiseen määritykseen käytettävä laite sekä luettelo yhdisteistä, josta selviää löydöksen raja/yhdiste.
Kaikki pehmeät polymeerit (muovi ja kumi) kuten myös tummat väritetyt kovat polymeerit jotka ovat suorassa yhteydessä ihoon (esim. kytkimet, näppäimistöt, tulpat, kädensijat ja ulkoiset kuoret) Erityistä huomiota on kiinnitettävä pinnoituksiin ja lakattuihin pintoihin kuten myös säilöntäaineisiin, jotka voivat aiheuttaa korkeita PAH-pitoisuuksia pinnassa. Testauslaboratorio arvioi mitkä osat laitteesta testataan ja mitkä eivät ja dokumentoi testauksen sen mukaisesti.
Seuraavat materiaalit eivät sisälly arviointiin: Materiaalit, jotka eivät ole kosketeltavissa tai kosketeltavissa ainoastaan työkalujen avulla Materiaalit, jotka riskianalyysien perustella voidaan todeta riskittömiksi, eivät kuulu PAH-testauksen piiriin Raja-arvot
Kuluttajatuotteiden materiaaleille on asetettu tarkat raja-arvot. Elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin tuleville tuotteille, kuten leluille, lastenhoitotuotteille ja suuhun pantaville tuotteille on voimassa alla olevan taulukon kategoriat
508505050Parametri Kategoria 1Kategoria 2
Kategoria 3 Elintarvikkeiden kanssa kosketuksissa olevat materiaalit tai suuhun pantavat materiaalit ja < 36 kuukautta ikäisille lapsille tarkoitetut lelut
Materiaalit, jotka oletettavasti joutuvat kosketuksiin ihon kanssa yli 30 sekuntia (pitkäaikainen ihokosketus) ja lelut jotka eivät kuulu kategoriaan 1Materiaalit, jotka oletettavasti joutuvat kosketuksiin ihon kanssa maks. 30 sekuntia (lyhytaikainen ihokosketus) tai ilman kosketusta ihoon.Bentso(a)pyreeni mg/kgEi todettavissa oleva
(< 0.2)
120Yhteensä 16 PAH (EPA) mg/kgEi todettavissa oleva
(< 0.2)
10200 SGS:ltä apua
SGS auttaa riskien hallitsemisessa. Olemme osallistuneet GS-sertifioinnin vaatiman PAH-testausmenetelmän kehittämiseen ja siten luoneet PAH-testaukselle asiantuntijaverkon, joka kattaa koko SGS-ryhmää maailmanlaajuisesti.
Lisätietoja antavat: SGS Fimko Ltd.
Tom Törn
Certification Director
Puh +09 6963 474
E-mail
Osmo Väyrynen
Certification Manager
Puh +09 6963 282
E-mail
Paikalliset yhteyshenkilöt: Mr. Michael Jaenecke
Certification Manager
Puh +85260188329
E-mail
c/o SGS Hong Kong Ltd
Mr. Laurence Kwan
Puh +86 020 8215 5422
E-mail
SGS CSTC
Standards Technical Services Co. Ltd.
198 Kezhu Road,
Scientech Park Guangzhou Economic Technology Development District,
510663 Guangzhou, Guangdong,
P.R. China
Ms. Candy Lau
Puh +852-2774 7401
E-mail
SGS Hong Kong Ltd
Electrical & Electronics Products Testing Laboratory
Flat 2912, 29/F., Metropole Square
2 On Yiu Street, Siu Lik Yuen
Shatin, New Territories
Hong Kong
Mr.  Joe Chen
Puh +886 2 2299 3279 #1520
E-mail
SGS Taiwan Ltd.
Electronics & Communication Laboratory
134, Wu Kung Road, Wuku Industrial Zone
Taipei County, Chinese Taipei 248
Mr. Tony Woo
Puh +82 31 428 5722
E-mail
SGS Testing Korea Co., Ltd.
18-34. Sanbon-dong,
Gunpo-si, Kyongki-do,
Korea 435-041
Mr. Andy CliffordPuh +44 191 377 2000
E-mail
SGS UK. LTD
South Industrial Estate
Bowburn
Co. Durham
DH6 5AD
England
SGS Fimko OyPL 30, FI-00211 Helsinki, Finland
Puh. (09) 696361
Fax. (09) 6925 474
SähköpostiosoitePaikallinen kotisivu www.fi.sgs.comSGS-ryhmä on maailman johtava tarkastus-, verifiointi, testaus- ja sertifiointiyritys. Vuonna 1878 perustettu SGS tunnetaan laadun ja lahjomattomuuden kansainvälisenä esikuvana. SGS:n palveluksessa on yli 50.000 henkilöä ja ryhmä koostuu yli 1000 toimistosta ja laboratoriosta ympäri maailmaa.