Kaivosteollisuus Syanidin talteenotto
Syanidin kulutuksen ja tiukentuneiden ympäristösäädösten vuoksi kohonneet syanidin hävittämiskustannukset ovat lisänneet mielenkiintoa syanidin talteenottotekniikoita kohtaan.

SGS:llä on tekninen asiantuntemus ja laitteet, joilla kehitetään ja esitellään turvallisin ja tehokkain menetelmä syanidin ottamiseksi talteen kullankäsittelypiiristä.
Syanidin talteenotto tuo toiminnoille paljon tärkeitä etuja, joihin kuuluvat:
- kaivojätteen alentuneet myrkynpoistokustannukset
- syanidin kustannustehokas kierrätys, joka vähentää uuden syanidin ostamisen ja toimittamisen vuotuisia kokonaismääriä
- myyntikelpoisten sivutuotteiden tuoma lisääntynyt tuotto
- ympäristömääräysten parempi noudattaminen
- paremmista syanidin kuljetusmenetelmistä seuraava kohentunut julkisuuskuva.
SGS on ollut aktiivisesti kehittämässä ja parantamassa syanidin turvallista talteenottoa liuoksista ja kaivosjätteestä. Kultakaivokset ympäri maailmaa käyttävät nyt seuraavia SGS:n syanidin talteenottotekniinoita kultatoiminnoissaan:
- SART
- Hannah-prosessi
- AVR
- MNR.
Sulfidointi-, hapotus-, kierrätys- ja sakeutusprosessi (SART)
SART on AVR-prosessin mukaelma, joka kehitettiin käsittelemään suuria kuparisyanidipitoisuuksia sisältävää kultakaivosjätettä. SART-prosessissa kultakaivosjätteeseen lisätään sulfidi-ioneja hapon kanssa. Kupari muuntuu kalkosiitiksi, joka sakeutetaan ja suodatetaan.
Hannah-prosessi
Uusi syanidin talteenoton Hannah-prosessi on SGS:n kehittämä. Tekniikassa käytetään vahvaa hartsia, jolla kultakaivosjätteestä erotetaan vapaat syanidiradikaalit ja metallisyanidikompleksit.
Hapotus-, haihdutus- ja uudelleenneutralisointiprosessi (AVR)
AVR oli ensimmäinen syanidin kultakaivosjätteestä ja sittemmin lietteestä erottamiseen käytetty menetelmä. Prosessi on ollut käytössä yli 50 vuoden ajan.
Syanidia käytettäessä pH:ta ohjataan aina huolellisesti ja pidetään korkeana, jottei erittäin myrkyllistä syaanivetykaasua (HCN) muodostuisi. AVR-prosessin hapotusvaiheessa pH-tasoa lasketaan rikkihapolla noin kymmenestä neljään. Sitten vapaa syanidi ja heikosti liittyneet metallisyanidikompleksit muuttuvat syaanivetykaasuksi. Se haihdutetaan suljetussa järjestelmässä viemällä voimakas ilmakuplavirta liuoksen tai kaivosjätelietteen läpi. Sitten ilma-syaanivetykaasuvirta käsitellään kalkkilietteellä. Se muuntaa syaanivetykaasun takaisin vapaiksi syanidi-ioneiksi kierrättämistä varten.
Edut
- korkea syanidin talteenottoaste
- ainoa käytössä oleva laajan mittakaavan kaupallinen syanidin käsittelylaitos
- pitkään käytetty tekniikka.
Rajoitukset
- monimutkainen järjestelmä, jonka käyttäminen on kallista
- tehoaa heikosti kaivosjätteeseen, jossa on paljon tiettyjä kuparisyanidikomplekseja
- käsitelty kiinteä kaivosjäte saattaa sisältää suuri määriä syanidia (CuCn), jota ei voi päästää ympäristöön
- voi johtaa vakuutusmaksujen nousuun, koska prosessissa muodostaa syaanivetykaasua.
Metallgesellschaftin luonnonvaraprosessi (MNR)
MNR-prosessi sopii kuparisyanidikomplekseja sisältävälle kaivosjätteelle. MNR-prosessissa syanidiliuokseen ja happoon lisätään sulfidi-ioneja.
Edut
- erittäin korkea talteenottoaste, jopa 100 % kuparikompleksisyanidista
- sakka on myyntikelpoista kuparisulfidia
- happoa tarvitaan vähemmän, koska reaktio tapahtuu matalammassa pH:ssa.
Rajoitukset
- uutta tekniikkaa ei ole kattavasti todistettu.
SGS on kansainvälinen johtaja perinteisissä ja innovatiivisissa uusissa syanidin talteenottotekniikoissa, jotka hyödyttävät sekä taloutta että ympäristöä. Ota yhteyttä SGS:ään ajoissa projektin suunnitteluvaiheessa. Metallurgimme kehittävät prosessikaavion, johon kuuluvat testaus, kokeilulaitoksen esittely ja jatkuva tuki syanidin talteenotossa, mikä varmistaa määräysten noudattamisen ja tuloksen paranemisen.