Skip to Menu Skip to Search Ota meihin yhteyttä Finland Nettisivut ja kieliversiot Skip to Content

SGS:n maailmanlaajuinen laboratorioverkosto tarjoaa käyttöösi huipputason analyysiosaamista kaikkialla maailmassa. Kulta- ja hopeaharkot voidaan analysoida monella tavalla. Hopeaharkot voidaan tutkia esimerkiksi kupellaatiolla, kemiallisella titraamisella tai sen ja mittaustekniikoiden yhdistelmällä.

SGS:n asiantuntijat auttavat valitsemaan parhaimman analyysitekniikan tarpeisiisi. Analysoitaessa harkkoja oikea näytteenotto on tärkeää. Kullasta tai hopeasta on otettava näyte sen ollessa sulaa. Luottavimmassa tekniikassa näyte imuroidaan.

Kultaharkkonäytteiden paino on oleensä noin 0,5 g. Niissä on oltava riittävästi hopeaa, jotta sen ja kullan suhde on 2:1 - 4:1. Tällöin metallit eroavat toisistaan onnistuneesti. Kupellaatiossa muodostuva helmi mankeloidaan erittäin ohueksi liuskaksi. Hopea erotetaan kullasta typpihapon avulla, jotta kulta jää jäljelle. Jäljelle jäävä kulta punnitaan. Samanpainoista kultanäytettä käsitellään samalla tavalla. Näin saadaan selville näytteen kultapitoisuus. Näytteitä tarvitaan yleensä vähintään kaksi.

Hopeaharkot voidaan analysoida esimerkiksi kupellaatiolla, kemiallisella titraamisella tai sen ja mittaustekniikoiden yhdistelmällä. Kupellaatiota käytettäessä volatilisoitumisen aiheuttamat virheet on korjattava. Kupellaatiomenetelmän virheet voidaan välttää märkäkemiallisella menetelmällä. Tätä menetelmää käytettäessä 1 gramman näyte hopeaharkosta liuotetaan typpihappoon. Tämän vaiheen jälkeen lopputulos voidaan titrata tai mitata.

SGS valvoo laboratorioidensa laatua jatkuvan tiukan ohjelman avulla. Kymmenillä laboratorioillamme on kansainvälisesti ja mineraalialalla tunnustettuja sertifiointeja ja hyväksyntiä. Laboratorioiden palveluvalikoiman laajuus vaihtelee.

Kun valitset SGS:n kumppaniksesi, huomaat, miten asiantuntijamme antavat tarkkoja ja luotettavia tuloksia kulta- ja hopeaharkoista.